Bruiswater maakt óók dik

Onderzoekers van de Birzait Universiteit in Palestina beweren nu dat bruiswater óók dik maakt,  het zou ons hongerhormoon ghreline wakker maken waardoor we aan het eten slaan. Onderzoek bij twintig mannelijke studenten toonde aan dat na een drankje met prik erin, belangrijke veranderingen in het ghrelinegehalte in het bloed te zien zijn. Ghreline is een eiwit dat gekoppeld zit aan een vetzuur. Haal je dat vetzuur weg, dan krijg je ongeacyleerd ghreline. Het bleek dat de verhouding van ghreline en ongeacyleerde ghreline bepaalt of je een dikke grote eter bent of een magere matige.

De hoeveelheid ghreline neemt toe voor de maaltijd en neemt af erna. Een foetus scheidt ghreline ook af in de longen, waar het de groei ervan bevordert. Ghreline zet aan tot eten. Bovendien versterkt grheline de maagmotaliteit, waardoor het ‘rommelen’ van de maag ontstaat wanneer men te lang niet heeft gegeten.  Slaapgebrek kan leiden tot zwaarlijvigheid door toegenomen ghreline. Een maagverkleining werkt niet alleen door de kleinere maag, maar ook door minder ghreline. [volkskrant.nlwikipedia]