Kan vlees zó vers zijn dat het nog beweegt?

Kan zó vers zijn dat het nog beweegt? Het kan wel, maar de pulserende steak moet onder ideale omstandigheden de video hebben gehaald. Direct na de slacht moet het in stukken zijn gesneden, met intacthouding van de spier, en meteen op de markt verkocht aan de vrouw die het terstond thuis op het aanrecht gooide en er onmiddellijk bovenop stond met haar camera om de laatste stuiptrekkingen van de voormalige koe vast te leggen. Om getuige te zijn van een bewegende biefstuk moet je dus wel een beetje geluk hebben. Of juist niet, voor wie na het zien van een pulserend stuk rood alleen nog sojaburgers naar binnen kan werken.

Keurslager Patrick van Elteren heeft het in ieder geval nog nooit gezien. ‘In het eerste stadium bewegen de spieren inderdaad nog, maar normaal gesproken gaat vlees na het slachten meteen de koelcel in om het zo snel mogelijk onder de 7 graden te krijgen.’ Volgens de wet mag het rundvlees pas verwerkt worden als die temperatuur is bereikt. Er worden pas biefstukken van gesneden nadat het intacte dier zo’n 24 uur in de koeling heeft gelegen. Dat er dan nog beweging in zit is vrijwel uitgesloten. Stuiptrekkende runderlapjes op de barbecue zullen we hier niet tegenkomen. [volkskrant.nl]