Soepkommen experiment: onbedoeld te veel eten

Brian Wansink vertelt over het Bottomless Soup Bowl Experiment en hoe hij daarmee de Ig Nobelprijs van 2007 heeft gewonnen. Hij maakte een tafel met twee borden en eronder een slang naar pannen tomatensoep, waardoor de borden gevuld bleven. Deelnemers met de bijvulkommen aten onbewust veel meer soep dan degene met de normale soepkommen. Ze bleven drie kwartier dooreten. Ondanks dat ze 73% meer consumeerden, geloofden ze niet dat ze meer hadden geconsumeerd, noch zagen ze zichzelf als meer verzadigd dan degenen die uit normale kommen aten. Het effect van ghreline , een hormoon dat aanzet tot eten, aldus Victor Middelkoop in de NRC [nrc.nl]

[Brian Wansink]

Deze bevindingen komen overeen met het idee dat de hoeveelheid voedsel op een bord of schaal de inname verhoogt omdat het de consumptienormen en -verwachtingen beïnvloedt en het de afhankelijkheid van zelfcontrole vermindert. Het lijkt erop dat mensen hun ogen gebruiken om calorieën te tellen en niet hun maag. Het belang van opvallende, accurate visuele signalen kan een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van onbedoeld te veel eten [ncbi.nlm.nih.gov]