Schorpioenen, een klein schepsel met dodelijke slag

Schorpioenen zijn al lang bekend om de dreigende kromming van hun giftige staarten, die notoir pijnlijke steken kunnen opleveren voor potentiële roofdieren en prooi. Wetenschappers zijn in staat geweest om de complexe chemische cocktails van het gif van spinachtigen te decoderen. Onderzoekers kunnen nu niet alleen het brede scala van neurotoxinen en enzymen identificeren die schorpioenengif bevat, maar ook hoe deze verbindingen worden gemaakt en hoe ze hun slachtoffers beïnvloeden. Deze kennis biedt een enorm potentieel voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddeltherapieën en misschien nog dringender voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor slachtoffers van schorpioensteken. Hoewel de steken van de meeste schorpioenen onschadelijk zijn voor mensen, kunnen slechts enkelen dodelijk zijn.


De Driestrepige schorsschorpioen, een groep soorten die voorkomt in de zuidwestelijke VS en het noorden van Mexico, veroorzaakt gemiddeld 100.000 steken en veroorzaakte tot voor kort meer dan duizend doden per jaar in Mexico alleen. Hoewel het vinden van een behandeling voor deze bezorgdheid over de volksgezondheid een drijvende kracht was achter studies van schorpioenvergif, was er een heel fundamentele vraag die wetenschappers op hun kop had gezet:

Waarom en hoe zou zo’n klein schepsel zo’n dodelijke slag slaan? Nu denken onderzoekers van de University of Oklahoma en de California Academy of Sciences dat ze de antwoorden hebben gevonden in het samenspel tussen een klein maar onverschrokken roofdier – een muis die een bijzondere smaak heeft voor deze giftige ongewervelde dieren – en de eigen genetische make-up van de schorpioenen.

[bioGraphicMagazine]

Facebook Comments

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.