Titaniumdioxide in voedingsmiddelen verboden in Frankrijk

Titaniumdioxide wordt gebruikt als witte kleurstof in verschillende voedingsmiddelen zoals Chocolade- en fruitsnoepjes, kauwgom, tandpasta, kleine gebakjes coffeecreamer, bak- en taartdecoratie-producten en witte sauzen. In tandpasta is bij de ingrediënten aangeduid als CI77891. Volgens diverse Europese consumentenorganisaties is het onduidelijk welke risico’s titaniumdioxide  zich meebrengt. Een deel van de slecht oplosbare titaniumdioxide deeltjes bestaat uit nanodeeltjes.  Een groeiende groep mensen is bezorgd over dit additief, omdat het niet duidelijk is wat het precies doet met mens en milieu. De Franse regering schort per 1 januari 2020 de toelating van het voedseladditief (titaniumdioxide) voor één jaar op. Dit betekent dat het voedseladditief niet meer mag worden gebruikt. In 2018 hebben het RIVM en het onderzoeksinstituut RIKILT voor het eerst daadwerkelijk titaniumdioxide deeltjes aangetoond in de lever en milt van mensenVoor een uitspraak over de mogelijke gezondheidsrisico’s van titaniumdioxide nanodeeltjes in voedingsmiddelen is meer informatie over de opname in het lichaam, eventuele ophoping in weefsels en schadelijkheid van groot belang. Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  kijkt met andere partijen naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van titaniumdioxide in voedsel.

[Safe Food Advocacy Europe SAFE]
  • https://www.rivm.nl/nanotechnologie//titaniumdioxide-in-
  • https://www.hln.be/de-krant/test-aankoop-wil-verbod-op-titaniumdioxide-stof-die-snoepjes-doet-glanzen-is-gevaarlijk~aff0fbb6/
  • https://www.rivm.nl/nieuws/titaniumdioxide-deeltjes-gevonden-in-lever-en-milt-van-mens
  • https://www.rivm.nl/nieuws/effecten-door-titanium-nanodeeltjes-in-voedsel-en-tandpasta-niet-volledig-uit-te-sluiten