Zelf appelcider maken, omdat afval niet bestaat

Cider is een alcoholische drank die wordt gemaakt van het sap van vruchten, vooral appels, in principe zonder toevoeging van extra suiker. De drank is sterk verwant aan de van peren gemaakte perenwijn. In dit filmpje van Wastewatchers vertellen ze hoe je simpel en snel thuis cider kan maken. Het is een eenvoudig recept voor een lekkere huisgemaakte cider. Bewustwording door innovatieve, simpele en creatieve recepten, omdat afval niet bestaat.

Benodigdheden:

  •  Twee kilo rijpe Nederlandse appels
  • Een zakje cider gist
  • Een fles om de cider te bottelen.

Instructies

  1. Eerst maken we een starter. Een starter maken we minstens 6 uur voor het maken van de cider. We pureren twee appels, waarna we het zakje gist tot de pulp/sap van deze appels toevoegen. Dit hele mengsel doen we vervolgens in een potje. De deksel van dit potje draaien we niet dicht, dit in verband met de CO2 die ontstaat.
  2. De overige appels snijden we door vieren en de kroos verwijderen wij van de appels. Daarna pureren we deze pulp en laten we circa 30 tot 45 minuten verwarmen op laag vuur. We zorgen ervoor dat het mengsel niet kookt.
  3. Na het koken zeven we de pulp, waardoor er alleen helder sap overblijft.
  4. Wanneer we echte sterke Engelse cider willen hebben voegen we bruine suiker/ rietsuiker toe. Gist voedt zich op suiker en zet dit om in alcohol. De mate van suiker en de soort bepalen de smaak van de gisting.
  5. We voegen alles samen in een fles en zorgen dat de dop niet vast op de fles zit. De ontstane CO2 moet namelijk kunnen ontsnappen tijdens de gisting.
  6. De gisting kan enkele weken duren. Het is te zien wanneer er geen schuimlaag meer op de cider ligt. Dan is de cider klaar voor gebruik.

Et voila, eigen gemaakte cider.

]thomasluttikhold.nl]